دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 26-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahdavinoor S H, Donkob M. Programming Modification of Drug Consumption Pattern Based on Religious Teachings, National Interests, and Attention to Deprived People. Hakim 2017; 20 (1) :17-26
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1763-fa.html
مهدوی‌نور سیدحاتم، مرتضی دنکوب مرتضی. برنامه‌ریزی برای اصلاح الگوی مصرف دارو مبتنی بر آموزه‌های ‌دینی، منافع ملی و توجه به اقشار محروم. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1396; 20 (1) :17-26

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1763-fa.html


1- گروه معارف اسلامی. واحد یادگار امام (ره)شهر ری. دانشگاه آزاد اسلامی. تهران ، hmahdavinoor@yahoo.com
2- گروه مدیریت و حسابداری. واحد علوم تحقیقات. دانشگاه آزاد اسلامی. تهران
چکیده:   (3401 مشاهده)

چکیده
مقدمه: مصرف دارو در ایران بالاتر از استانداردهای جهانی است که البته متاثر از تجویز غیرمنطقی و مصرف خودسرانه دارو است. این امر از یک سو ضررهای مادی مستقیم و غیرمستقیم برای کشور دارد و از سوی دیگر سلامت مردم را به خطر میاندازد؛ بنابراین، ضروری است از تمام ظرفیتها برای مصرف منطقی دارو استفاده شود.
روشکار: در این پژوهش نخست عوامل مؤثر بر مصرف دارو با مطالعه متون و مصاحبه با خبرگان استخراج و با استفاده از تحلیل سلسلهمراتبی ایآچپی تحلیل شد. سپس، با تحلیل نقاط قوت و ضعف، و فرصتها و تهدیدها، طی جلسات هماندیشی با خبرگان راهبردهای اصلاح الگوی مصرف دارو تدوین شد. جامعه آماری مطالعه حاضر، تمامی پزشکان، داروسازان، تولیدکنندگان، و توزیعکنندگان دارو است و نمونه آماری 30 نفر است که به روش نمونهگیری گلوله برفی انتخاب شدند.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که فقدان نظارت در نظام تشخیص و تجویز، نبود نظام جامع ارجاعدهی بیمار، فقدان نظارت بر توزیع، حق ویزیت، توصیه دیگران برای مصرف دارو، فروش بدون نسخه در داروخانهها، تجویز غیرمنطقی دارو، تجربه قبلی بیماری و شناخت آن، مشکل فرهنگی بیماران و اصرار بر تجویز دارویی بیشتر، وجود رابطه مالی بین پزشک و بیمار، ناآشنایی با عوارض دارو، توزیع دارو در غیر داروخانهها، بیضرر بودن داروی تجویزی و ارزان بودن دارو از عوامل مصرف بیشاز اندازه دارو است.
نتیجهگیری: برای اصلاح الگوی مصرف دارو لازم است اقداماتی چون فرهنگسازی، راهاندازی نظام ارجاع، گسترش بیمهها، آموزش مداوم کادر پزشکی، و نظارت بر توزیع و تجویز در دستور کار مسئولین قرارگیرد.
گلواژگان: دارو؛ برنامهریزی؛ سبک زندگی؛ الگوی مصرف
 
متن کامل [PDF 777 kb]   (1175 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/11/2 | پذیرش: 1396/11/2 | انتشار: 1396/11/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb