1- هیــات علمــی دانشــگاه علــوم پزشــکی تهــران، پژوهشــکده علــوم اعصــاب
2- هیات علمــی دانشــگاه علــوم پزشــکی تهــران، موسسه ملی تحقیقات سلامت ، sahand1000@gmail.com
چکیده: (2052 مشاهده)
مقدمه: از بین بردن بیعدالتی در سلامت، یکی از اهداف مهم نظامهای سلامت است. هدف از طرح حاضر، بررسی دستاوردها، چالشها و راهکارهای دستیابی به عدالت در سلامت در جمهوری اسلامی ایران بود.
روش: این طرح با رویکرد کیفی انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از مرور منابع و اسناد و بحث گروهی متمرکز با ذینفعان گردآوری گردید. اطلاعات پس از تحلیل، در سه دسته دستاوردها، چالشها و راهکارها دستهبندی شد.
نتایج: نظام سلامت کشور در زمینه کاهش نابرابریهای سلامت در 10 سال گذشته دستاوردهای فراوانی داشته که مهمترین آنها عبارتند از توسعه شبکههای بهداشتی به حاشیه شهرها، طرح پزشک خانواده (شهری و روستایی)، طرح تحول سلامت و در پی آن کاهش هزینههای کمرشکن و فقرزای سلامت، افزایش دسترسی عموم به اطلاعات سلامت و به دنبال آن ایجاد پاسخگویی در سیاستگذاران. عواملی نیز موجب شده که دستاوردهای بیشتری حاصل نشود که اجرا نشدن یا اجرای ناکامل قوانین و سیاستهای اجرایی، توجه ناکافی به مولفه های اجتماعی سلامت و ضعف در تدوین و اجرای پیوست سلامت برای سیاستها از آن جمله هستند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد در تدوین برنامه و قانونگذاری مشکل زیادی در کشور وجود نداشته باشد و قوانین تقریبا همسو با توصیههای سازمان جهانی بهداشت، در راستای کاهش نابرابریها در سلامت باشند. اما میان سیاستگذاری و تدوین قوانین با اجرای آنها انفکاک وجود دارد؛ به عبارت دیگر، هنگام نوشتن قوانین به امکان اجرا اندیشیده نمیشود و اصول حکمرانی خوب، از جمله جلب همکاری و مشارکت ذینفعان، کمتر رعایت میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/11/1 | پذیرش: 1398/2/24 | انتشار: 1398/2/24