دوره 21، شماره 4 - ( زمستان 1397 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 312-306 | برگشت به فهرست نسخه ها

afshoon M, riahi L, nazarimanesh L. Relationship Between Hospital Cost Based on Current Procedural Terminology and Out-of-Pocket Payment of Oil Company Retirees. Hakim 2019; 21 (4) :306-312
افشون مرضیه، ریاحی لیلا، نظری منش لیلا. رابطه تعرفه های بیمارستان کتاب ارزش نسبی با پرداخت از جیب بازنشستگان شرکت نفت. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1397; 21 (4) :306-312

1- گــروه مدیریــت خدمــات بهداشــتی و درمانــی، واحــد علــوم و تحقیقــات، دانشــگاه آزاد اســلامی، تهــران
2- گــروه مدیریــت خدمــات بهداشــتی و درمانــی، واحــد علــوم و تحقیقــات، دانشــگاه آزاد اســلامی، تهــران ، l.riahi@srbiau.ac.ir

مقدمه: پژوهش حاضر پیرامون ارتباط میان تعرفه های کتاب ارزش نسبی و پرداخت از جیب بیماران به انجام رسید و شایع‌ترین اعمال جراحی در بازنشستگان شرکت نفت، یعنی جراحی آب مروارید، آنژیوگرافی عروق قلب، تعویض مفصل زانو و تعویض مفصل ران بررسی شد.
روش کار: پژوهش حاضر از منظر نتایج، کاربردی و از منظر روش اجرا، توصیفی-تحلیلی است. جامعه پژوهش، بازنشستگان بستری شرکت نفت در بیمارستان خصوصی تهران بودند. داده ها از طریق بررسی اسناد پزشکی موجود در بایگانی صندوق بازنشستگی شرکت نفت از سال 1393 تا 5 ماهه‌ی اول سال 1394 گردآوری شد. تعداد 920 نمونه انتخاب شد که 459 مورد آن مربوط به پیش از اجرای تعرفه‌ها و 461 مورد مربوط به پس از اجرای آن بود. داده ها با استفاده از آزمون‌های T زوجی و ویل-کاکسون به کمک نرم افزار SPSS-20 مورد بررسی قرارگرفت.
یافته‌ها: نتایج آزمون‌های آماری نشان دهنده‌ی تفاوت معنادار میان پرداخت مستقیم بیماران تحت عمل آنژیوگرافی، پیش و پس از اجرای تعرفه های کتاب ارزش نسبی بود (P<0/05)؛ نتایج آزمون ویل کاکسون نشان‌دهنده تفاوت معنادار فرانشیز بیماران تحت جراحی آب مروارید بود (Z=-12/07) (P=0/05).
نتیجه‌گیری: طرح تحول سلامت در بیمارستان‌های خصوصی باعث افزایش پرداخت از جیب بیماران شد که البته با نظارت و مدیریت صحیح، می توان میزان آن را کاهش داد.

دریافت: 1396/8/20 | پذیرش: 1398/2/24 | انتشار: 1398/2/24