زارعی احسان، خبیری رقیه، مطلق محمداسماعیل، امامی افشار نهضت، رحیمی اعظم دخت، ترکستانی فرحناز، و همکاران.. دستیابی ایران به اهداف توسعه هزاره در بهبود سلامت مادری. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1395; 19 (3) :118-128
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1721-fa.html
1- ، khosravi-a@health.gov.ir
چکیده: (4767 مشاهده)
دریافت: 5/3/95 پذیرش: 2/6/95
مقدمه: محتوی آرمان پنجم اعلامیه توسعه هزاره در سال ۲۰۰۰، بهبود سلامت مادری از طریق کاهش میزان مرگ و میر مادری و دستیابی به پوشش همگانی خدمات سلامت باروری تا سال ۲۰۱۵ بود و همه کشورها متعهد به تحقق این هدف شده بودند. این مطالعه با هدف بررسی میزان دستیابی ایران به این هدف انجام شد.
روش کـار: از منابع اطلاعاتی بینالمللی و داخلی شامل گزارش جهانی روند مرگ و میر مادری، پایگاه دادههای بانک جهانی، سازمان جهانی بهداشت و صندوق کودکان ملل متحد و نظام مراقبت مرگ مادری وزارت بهداشت، پیمایشهای ملی جمعیت و سلامت در سالهای ۱۳۷۹و ۱۳۸۹، سالنامههای آماری ثبت احوال و مرکز آمار ایران جهت استخراج داده استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی در نرمافزار Excel.2013 انجام شد.
یافتهها: شاخصهای مربوط به سلامت مادری در جمهوری اسلامی ایران در فاصله سالهای 2015 -1990 بهبود قابل ملاحظهای داشته است. میزان پوشش حداقل یک مراقبت دوران بارداری به حدود ۹۷% رسیده و مرگ و میر مادری نیز ۸۰% نسبت به سال پایه کاهش یافته است. مجموعهای از برنامههای بیمارستانی و خارج بیمارستانی و ایجاد نظام کشوری مراقبت مرگ مادری در بهبود سلامت مادری نقش داشته است.
نتیجهگیری: تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای بهبود سلامت مادری طی ربع قرن اخیر میتواند راهنما و الهامبخش سایر کشورها در جهت بهبود سلامت مادری باشد.
گلواژگان: مرگ و میر مادری، سلامت مادری، مراقبتهای بهداشتی اولیه، اهداف توسعه هزاره
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/6/12 | پذیرش: 1396/6/12 | انتشار: 1396/6/12