دریافت: 18/11/93 پذیرش: 10/2/94
چکیده
مقدمه: «تولیت» در کنار تولید منابع، تأمین مالی و تدارک خدمات، یکی از چهار کارکرد اصلی نظام سلامت است و بر سایر کارکردها تأثیر مستقیم دارد. فرایند تصمیمگیری در مورد نیازهای اولویتدار نظام سلامت و اطمینان از برآورده شدن اولویتها در حیطه کار تولیت است. دستیابی نظام سلامت به شاخصهای برتر در سلامت مردم، مستلزم تولیت مؤثر است. این گزارش با مرور وضعیت تولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، علل مؤثر بر مشکلات آن را بررسی کرده و راهکارهای بهبود برای حفظ منافع عمومی را پیشنهاد میدهد.
روش کـار: در این مطالعه کیفی، ابتدا با مرور منابع علمی، چارچوب مفهومی تولیت مشخص و سؤالات ارزیابی آن تعیین شد. جمعآوری اطلاعات در بخش توصیف، از طریق تحلیل محتوای اسناد مرتبط و مصاحبه با صاحبنظران؛ و در بخش علتیابی و پیشنهاد راهکارها از طریق برگزاری جلسات بحث گروهی متمرکز با خبرگان و پیشکسوتان نظام سلامت بوده است.
یافتهها: عمدهترین مسایل تولیت در هر سه حوزه آن، شامل جمعآوری اطلاعات حیاتی و استفاده از خرد جمعی، شکلدهی به سیاستهای سلامت، تعیین چشمانداز و راهبردها و کنترل و قانونمندسازی وجود دارد. علل مؤثر بر مسایل موجود، طیفی از نداشتن برنامه برای اصلاح تولیت تا ضعف دانش، نگرش و مهارت محققان، سیاستگذاران و مدیران را دربر میگیرد. طراحی داشبورد تصمیمگیری مدیران ارشد وزارت بهداشت، تشکیل شبکه ذینفعان سیاستگذاری، توسعه نظام مدیریت دانش برای بهرهگیری از دانش ضمنی و تجارب بینالمللی، تدوین برنامه وزارت بهداشت برای دستیابی به چشمانداز 20 ساله، ساماندهی نظام برنامهریزی، اجرا و ارزشیابی در وزارت بهداشت تا سطح شهرستانها و واحدهای عملیاتی، توسعه هماهنگی بینبخشی، بازبینی سیاستهای نظارت بر بخش خصوصی و حفاظت از مصرف کنندگان، راهکارهای پیشنهادی برای بهبود وضعیت تولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
نتیجهگیری: به دلیل تأثیر تولیت بر سه کارکرد دیگر نظام سلامت، عدم توجه به آن، دستیابی به اهداف سلامت را دشوار کرده و منابع محدود بخش سلامت را تلف خواهد کرد. به طور سنتی، وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مأموریتهایی در حوزههای تأمین مالی، تولید منابع و ارایه خدمات پیدا میکنند اما مرور اولویتهای گذشته نشان میدهد که کمترین زمان و انرژی برای بهبود نظام تولیت وزارت بهداشت صرف شده است. مخاطب اصلی این مطالعه، شورای معاونین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هستند تا با کاربست نتایج آن، نظام تولیتی منطبق بر شواهد علمی پایهگذاری کنند و کارکردهای دیگر وزارت بهداشت در آینده بیش از پیش با خرد جمعی و پاسخگویی مدیریت شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |