مقدمه: ورود خیرین به حوزه سلامت نقش مهمی در جبران کاستیهای این نظام به منظور تأمین منابع ایفا مینماید. هدف از پژوهش حاضر، مطالعه شواهد موجود در زمینه امور خیریه در نظام سلامت ایران و کسب دورنمایی در این حوزه بود.
روش کـار: این پژوهش توصیفی به روش مرور انتقادی اجرا شد. جستجو در چهار پایگاه معتبر اطلاعاتی داخل کشور با کلیدواژههای خیریه یا خیرین، و سازمانهای غیردولتی یا مردمنهاد، و بهداشت و درمان یا سلامت شکل گرفت. در نهایت 20 مطالعه غربال شدند و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کیفی جمعبندی، نتیجهگیری و گزارش شدند.
یافتهها: با توجه به جستجوهای صورت گرفته، در این مطالعه، 20 سند پژوهشی در حوزه مطالعات خیریه مرتبط تشخیص داده شد. از میان مطالعات احصا شده به لحاظ نوع مطالعات منتشر شده، بیشترین تعداد (65%) در مجلات منتشر شده بودند. از نظر جمعیت هدف و مخاطب مطالعات نیز بیشترین مطالعات (35%) بر دولت تمرکز داشتند. همچنین غالب اسناد (75%) اقتباس از نظام سلامت در مقابل بیمارستانها (25%) بودند.
نتیجهگیری: جمعبندی یافتهها مؤید آن است که ورود محتوای علمی در این حوزه بسیار کند و با سرعت اندک به پیش رفته است. پیشنهاد میشود طرحهای پژوهشی و پروژههایی مشترک میان سیاستگذاران و مؤسسات خیریه در حوزه سلامت تعریف شود و از پژوهشگران این حوزه برای پاسخ به آنها از طریق روشهای علمی بهره گرفته شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |