دریافت: 21/2/92 پذیرش: 12/8/92
مقدمه: حجم هزینههای عملیاتی بیمارستان و عدم کارآیی کافی نظام بهداشت و درمان، موجب برانگیختن سؤالاتی در زمینه چگونگی صرف منابع توسط بیمارستان میگردد. بخشهای CCU در کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی تأثیر فراوان دارند. از سوی دیگر این بخشهای مراقبت ویژه، به علت حجم مراقبت و تنوع تجهیزات مدرن و پیشرفته در آن، از بخشهای مطرح بیمارستان میباشند.
روش کـار: این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و به صورت گذشتهنگر بود. جامعه پژوهش، تمام بیمارستانهای دارای بخش CCU زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. ابتدا در روش تحلیل مرزی تصادفی، دادهها وارد نرمافزار Frontier4.1 شد و پس از تخمین تابع تولید و هزینه، میزان کارآیی اقتصادی از این روش محاسبه گردید. سپس دادهها وارد نرمافزار Deap2.1 شد و کارآیی اقتصادی از روش تحلیل فراگیر دادهها محاسبه شد. کارآییهای اقتصادی به دست آمده از این دو روش به کمک نرمافزار SPSS با یکدیگر مقایسه شدند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین کارآیی اقتصادی بخشهای CCU در طی چهار سال 1388 -1385، در روش تحلیل مرزی تصادفی، 59/0
(با انحراف معیار 15/0) و در روش تحلیل فراگیر دادهها، 95/0 (با انحراف معیار 063/0) به دست آمد. کارآیی اقتصادی محاسبه شده از روش تحلیل فراگیر دادهها بزرگتر از کارآیی اقتصادی به دست آمده از روش تحلیل مرزی تصادفی بود و بر اساس تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS 13.0 اختلاف کارآیی اقتصادی بر اساس دو روش امتیازدهی تحلیل مرزی تصادفی و تحلیل فراگیر دادهها با هم اختلاف معنادار داشت (0001/0> P ).
نتیجهگیری: این دو روش در مورد اندازهگیری کارآیی الزاماً نتایج مشابهی را به بار نمیآورند و بزرگتر بودن کارآیی در یکی از این رهیافتها در همه انواع فعالیتها و نمونهها الزاماً پایدار نیست.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |