مقدمه: هدف اصلی بنگاههای اقتصادی همواره این بوده است که با حداقل منابع موجود، حداکثر ستاده را به دست آورند؛ این مسأله اشاره به بهبود کارایی و بهرهوری در بنگاهها دارد. با آن ک ه سرمایه اصلی نظامهای بهداشتی و درمانی اعم از مالی و نیروی انسانی در بیمارستانها هزینه میشود، تا قبل از دهه 1980، مطالعات معدودی در زمینه کارایی و بهرهوری بیمارستانی صورت گرفته بود. در سالهای اخیر، تلاشهای بسیاری برای مقایسه عملکرد سیستمهای بهداشتی مشاهده میگردد. هدف این مطالعه، سنجش بهرهوری بیمارستانهای عمومی تأمین اجتماعی کشور بود.
روش کـار: در این مطالعه، بهرهوری 64 بیمارستان عمومی تأمین اجتماعی کشور با استفاده از شاخص مالمکوئیست طی سالهای 1388 -1385 و با رویکرد نهاده محور و با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. از چهار نهادهی تعداد تخت فعال، تعداد پرستار، پزشک و سایر پرسنل و چهار ستادهی تعداد اعمال جراحی، تخت روز اشغالی، پذیرش سرپایی و بستری برای بررسی استفاده شد. دادهها توسط چکلیست مورد تأیید سازمان متبوع، جمعآوری و با استفاده از نرمافزار DEAP2 تحلیل شد.
یافتهها: میانگین و انحرافمعیار بهرهوری کل عوامل تولید در بیمارستانهای مورد مطالعه، به ترتیب 1 و 059/0، میانگین و انحرافمعیار تغییرات کارایی فنی، به ترتیب 998/0 و 030/0، و میانگین و انحراف معیار تغییرات فنآوری، به ترتیب 002/1 و 045/0 به دست آمد. میانگین کارایی فنی خالص (مدیریتی)، 007/1 و میانگین کارایی مقیاس 991/0 و همچنین دامنه تغییر بهرهوری کل عوامل تولید در بین بیمارستانهای مورد مطالعه 827/0 تا 22/1 بود.
نتیجهگیری: تغییرات فنآوری به همراه تغییرات کارایی مدیریتی، بر بهرهوری کل عوامل اثر منفی، و تغییرات کارایی مقیاس و فنی بر آن اثر مثبت داشته است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |