دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1392 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amini Anabad H, Meskarpour Amiri M. Financial Accessibility of Iranian Households to Health Care Services during 1983-2008 . Hakim 2013; 16 (1) :1-8
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1126-fa.html
حسین امینی‌انابد ، محمد مسکرپورامیری . ارزیابی وضعیت دسترسی مالی خانوارها به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی در ایران طی سال‌های 1386 -1361. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1392; 16 (1) :1-8

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1126-fa.html


1- ، Mailer.amiri@gmail.com
چکیده:   (10914 مشاهده)

  مقدمه: توجه به دسترسی مالی خانوارها به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی و حفاظت آنان از بار مالی مراقبت‌های بهداشتی و درمانی، به عنوان یک هدف مطلوب مورد توجه سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان بهداشتی و درمانی می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی دسترسی مالی خانوارهای ایرانی به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی بود.

  روش کـار: مطالعه حاضر از نوع مطالعات کاربردی و گذشته‌نگر بود که به شیوه توصیفی- تحلیلی به اجرا درآمد. جامعه پژوهش شامل تمامی خانوارهای ایرانی می‌شد. داده‌های مورد نیاز مطالعه، برگرفته از طرح نمونه‌گیری هزینه و درآمد خانوار بود که برای یک دوره زمانی 25 ساله از سال 1361 تا سال 1386 از مرکز آمار ایران جمع‌آوری گردید. در این مطالعه به منظور بررسی وضعیت دسترسی مالی خانوارها به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی، از روند «نسبت هزینه‌های بهداشتی و درمانی به درآمد خانوار» و تخمین رگرسیونی شکل لگاریتمی تابع مخارج بهداشتی و درمانی خانوار استفاده شد. در نهایت جهت ارایه آمار توصیفی از نرم‌افزار Excel 2007 و جهت تخمین رگرسیونی از نرم‌افزار اقتصادسنجی Eviews 5 استفاده شد.

  یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که سهم هزینه‌های بهداشتی و درمانی از متوسط درآمد خانوارهای ایرانی در طول سال‌های مورد مطالعه رشد دایمی و قابل ملاحظه‌ای داشته است. همچنین ضریب تأثیر درآمد بر هزینه‌های بهداشتی و درمانی در خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب برابر 07/1 و 91/0 بود (05/0 p ˂ ). ضریب تأثیر هزینه بیمه اجتماعی درمان بر هزینه‌های بهداشتی و درمانی، هم در خانوارهای شهری و هم در خانوارهای روستایی از نظر آماری معنادار نبود.

  نتیجه‌گیری: افزایش «نسبت هزینه‌های بهداشتی و درمانی از درآمد خانوارها»، دسترسی مالی خانوارها به خدمات سلامت را کاهش داده و به طور معناداری آن را تابعی از درآمد خانوارها کرده است. به علاوه سیاست گسترش پوشش بیمه سلامت و مکانیسم‌های پیش پرداخت نتوانسته است نقش معناداری در کاهش سهم هزینه‌های بهداشتی درمانی از درآمد خانوارها داشته باشد.

 

متن کامل [PDF 283 kb]   (1767 دریافت)    

دریافت: 1392/4/5 | انتشار: 1392/1/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb