دوره 15، شماره 3 - ( پاييز 1391 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 237-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tabrizi JS, Gharibi F, Ramezani M. Development of a National Accreditation Model in Specialized Clinics of Hospitals . Hakim 2012; 15 (3) :229-237
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1044-fa.html
جعفرصادق تبریزی ، فرید غریبی ، مژده رمضانی . طراحی مدل ملی اعتباربخشی بخش درمانگاه‌های تخصصی بیمارستان. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1391; 15 (3) :229-237

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1044-fa.html


1- ، farid_hc.manager@yahoo.com
چکیده:   (15323 مشاهده)

  مقدمه: اعتباربخشی یکی از عرصه‌های مهم در ارزشیابی خدمات بهداشتی و درمانی می‌باشد و متضمن دستیابی سازمان‌های ارایه دهنده خدمات سلامت به سطح قابل قبولی از شاخص‌های عملکردی است. هدف این سیستم، ایجاد چارچوبی به منظور بهبود مستمر کیفیت در خدمات بهداشتی برای دستیابی به اهداف نظام سلامت می‌باشد. به همین منظور، مطالعه حاضر در صدد طراحی مدل ملی اعتباربخشی بخش درمانگاه‌های تخصصی بر اساس شواهد علمی و مستدل می‌باشد.

  روش کـار: این مطالعه از نوع کیفی بود و در طی دو سال (90 -1389) به انجام رسید. پژوهشگران ابتدا به منظور شناسایی مدل‌های برتر جهت الگوبرداری، اقدام به طراحی یک مرور نظام‌مند در پایگاه‌های داده‌های SID ، Medline Ovid و PubMed با استفاده از کلید واژه‌های مرتبط نمودند. پس از استخراج و تدوین استانداردها، همه موارد برای ارایه به صاحب‌نظران در پرسشنامه دلفی وارد شدند و صاحب‌نظران اقدام به امتیازدهی به استانداردهای یاد شده از دو جنبه اهمیت و قابلیت اجرایی در عرصه نظام سلامت کشور نمودند و از این طریق، استانداردهای سازگار با نظام سلامت ما شناسایی و مدل نهایی کامل گردید.

  یافته‌ها: در بخش مرور نظام‌مند، مدل‌های اعتباربخشی JCAHO آمریکا و CCHSA کانادا به عنوان بهترین مدل‌ها برای الگوبرداری انتخاب شدند. همچنین از میان مدل‌های اعتباربخشی منطقه‌ای، مدل‌های لبنان و مصر نیز واجد شرایط تشخیص داده شدند. استانداردهای مرتبط در مدل‌های مرجع به همراه استانداردهای تکمیلی برگرفته از متون معتبر علمی به پرسشنامه دلفی وارد و به صاحب‌نظران عرضه شدند که در نتیجه آن 68 استاندارد پذیرفته شدند و 5 استاندارد مورد پذیرش قرار نگرفتند. مطالعه دلفی طی دو دور و با درصد ریزش اندک به انجام رسید و مدل نهایی با ادغام استانداردهای مشابه و تدوین اجزای ضروری تکامل یافت.

  نتیجه‌گیری: مدل نهایی طراحی شده دارای 38 استاندارد به همراه بیانیه هدف و عناصر عینی قابل اندازه‌گیری برای آن‌ها می‌باشد. این مدل از جهت تعداد، تنوع و نیز گستره استانداردها بسیار پرمحتوا است؛ به طوری که می‌توان ادعا نمود که از تمامی مدل‌های اعتباربخشی جهان دارای غنای بیشتری است. بی تردید، استفاده از این مدل منجر به افزایش رضایت جامعه و بهبود عملکرد مراکز بهداشتی و درمانی خواهد شد.

 

متن کامل [PDF 197 kb]   (3236 دریافت)    

دریافت: 1391/9/8 | انتشار: 1391/7/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb