دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1391 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 165-158 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bayatani A, Sadeghi A. Spatial Analysis of Environmental Factors of Cutaneous Leishmaniasis in Iran Using GIS . Hakim 2012; 15 (2) :158-165
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1027-fa.html
علی بیاتانی ، علی صادقی . تجزیه و تحلیل مکانی عوامل محیطی مؤثر بر لیشمانیوز جلدی در ایران با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS). تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1391; 15 (2) :158-165

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1027-fa.html


1- ، a.bayatani@yahoo.com
چکیده:   (10672 مشاهده)

    مقدمه: تشخیص عوامل بیماری‌زا و یافتن الگوی انتشار آن‌ها در محیط، کشف تجمع مکانی بیماری‌ها و عوامل محیطی تشدیدکننده بیماری، از مهم‌ترین و ضروری‌ترین برنامه‌ها در بهداشت عمومی و مدیریت بیماری‌ها می‌باشند. مدیریت صحیح و ایجاد زمینه‌های تصمیم‌گیری مناسب برای یک بیماری تنها بر اساس تجزیه و تحلیل حجم عظیمی از داده‌ها و اطلاعات مکان مرجع امکان‌پذیر می‌باشد؛ بنابراین، با توجه به قابلیت‌های فراوان سیستم اطلاعات جغرافیایی ( GIS ) در این زمینه، بکارگیری آن در بخش بهداشت و درمان کشور امری اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

  روش کار: این مقاله در صدد است رابطه میان عوامل مختلف محیطی و اقلیمی با الگوی پراکندگی لیشمانیوز جلدی در ایران را در محیط GIS مورد مطالعه قرار دهد. ابتدا، مدل مفهومی مطالعه تعریف گردید. در مرحله بعد، لایه‌های اطلاعاتی مکانی و داده‌های بیماری برای سال‌های 1380 تا 1386 از مرکز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت جمع‌آوری شد. سپس، با استفاده از تحلیل‌های مکانی- آماری و تلفیق لایه‌های اطلاعاتی با مدل بولین، مناطق مستعد شیوع این بیماری شناسایی شد.

  یافته‌ها: در این تحقیق مناطق آندمیک و کانون‌های اصلی لیشمانیا در ایران به ترتیب استان‌های اصفهان، خراسان رضوی، مرکزی، فارس، خراسان جنوبی، کرمان، قم، تهران، قزوین و سمنان شناسایی شدند.

  نتیجه‌گیری: اولویت‌بندی عوامل ایجاد کننده بیماری‌ها و یافتن تجمع مکانی آن‌ها با استفاده از تلفیق آنالیزهای آماری و مکانی و مدل‌سازی در یک سیستم GIS امکان‌پذیر بوده و می‌تواند به عنوان ابزاری توانمند جهت مدیریت و تصمیم‌گیری بهینه در زمینه بهداشت عمومی بکار گرفته شود.

 

متن کامل [PDF 487 kb]   (2779 دریافت)    

دریافت: 1391/7/9 | انتشار: 1391/4/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb