محرم یوسفیسادات، انسیه جمشیدی، رضا مجدزاده ، مهران خائفی، معصومهسادات مدنی، فاطمه رجبی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
دریافت: ۲۱/۲/۹۴ پذیرش: ۲۵/۵/۹۴
چکیده
مقدمه: هدف از برنامه ابتکارات جامعهمحور، دستیابی به کیفیت بهتر زندگی از طریق توسعه اقتصادی- اجتماعی و توانمند نمودن جامعه به منظور افزایش کنترل آن بر مؤلفههای تأثیرگذار بر سلامت است. هدف از این مقاله، ارایه الگوی توانمندسازی اجتماعمحور به عنوان سنگبنای این برنامه میباشد.
روش کـار: به منظور ارایه الگوی مناسبی برای توانمندسازی جامعه محلی، علاوه بر مرور تجارب ملی و بینالمللی، تیمی از متخصصان حوزه توانمندسازی به عنوان کمیته مشورتی تدوین الگو شکل گرفت. تعداد ۱۰ جلسه مشورتی با مشارکت ۱۱ نفر از متخصصان، به منظور تبیین اهداف و اجزای الگو برگزار شد و الگوی استخراج شده در یک کارگاه دو روزه با حضور ۱۵ نفر از کارشناسان برنامه ابتکارات جامعهمحور، مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
یافتهها: الگوی توانمندسازی در چهار جزء و ۱۸ گام اجرایی تدوین گردید. این اجزا شامل فراهمسازی زمینههای اجرا، پیادهسازی فرایند توسط تیم داوطلب روستا، پایش و ارزشیابی و مستندسازی تجارب و فعالیتهای برنامه میباشد. برای هر یک از این اجزا، گامهای اجرایی که میبایست توسط سازمان متولی یا جامعه محلی برداشته شود مشخص گردید.
نتیجهگیری: الگوی ارایه شده، مطابق با اصول توانمندسازی اجتماعمحور برای جامعه محلی و متولیان برنامه، گامهای اجرایی را مشخص نموده است. این الگو میتواند در جهت تأمین اهداف طرح تحول نظام سلامت در ارایه خدمات بهداشتی در مناطق حاشیهنشین و سکونتگاههای غیررسمی شهرها و ﺑﺮای ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻋﻀﻮ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻣﺪﯾﺘﺮاﻧﻪ ﺷﺮﻗﯽ ﺳﺎزﻣﺎن ﺟﻬﺎﻧﯽ ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﮐﻪ درگیر اجرای برنامه ابتکارات جامعهمحور هستند خطوط راهنما ارایه دهد.
گلواژگان: توانمندسازی، الگو، ابتکارات جامعهمحور، توسعه روستایی