جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای صفری

حبیب عمرانی‌خو، میلاد شفیعی، حسین صفری، فرهاد حبیبی، روح‌الله عسکری‌باغیانی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۲ )
چکیده

  مقدمه: یکی از اولویت‌های مهم همه سیستم‌های سلامت، توجه به عدالت در توزیع منابع بخش سلامت می‌باشد. توزیع منابع اعم از انسانی و تجهیزاتی بدون توجه به شاخص نیاز، منجر به بی‌عدالتی می‌گردد که ضمن مخدوش نمودن اصل دسترسی، منجر به تخصیص ناکارآمد منابع نیز می‌گردد. هدف مطالعه حاضر بررسی عدالت در توزیع تخت‌های دیالیز و پزشکان نفرولوژیست در ایران در سال ۱۳۸۹ می‌باشد.

  روش کار: این مطالعه کاربردی به روش توصیفی انجام شد. داده‌های مطالعه که شامل تعداد تخت‌های دیالیز، تعداد بیماران و تعداد پزشکان نفرولوژیست به تفکیک هر استان بود، وارد نرم‌افزار اکسل گردید. تحلیل داده‌ها با استفاده از منحنی لورنز و شاخص جینی انجام شد.

  یافته‌ها: تعداد کل بیماران دیالیزی در سال ۱۳۸۹ در ایران ۱۸۵۴۵ بیمار بود. استان تهران با ۳۹۹۱ بیمار (۲۱%) بیشترین تعداد و استان ایلام با ۸۳ بیمار (حدود ۵/۰%) کم‌ترین تعداد بیمار دیالیزی را دارا بودند. تعداد تخت‌های دیالیز، ۳۷۲۲ تخت بود که استان تهران با ۶۶۶ تخت (۱۸%)، بیشترین تعداد و استان کهکیلویه و بویراحمد با ۲۳ تخت (۶/۰%)، کم‌ترین تعداد تخت را دارا بودند. تعداد کل متخصصان نفرولوژیست نیز ۳۳۵ نفر بود که ۱۵۱ نفر از آن‌ها در تهران مشغول به فعالیت بودند. به طور متوسط به ازای هر صد هزار نفر جمعیت، ۵ تخت دیالیز و ۴۴/۰ متخصص نفرولوژی وجود داشت.

  نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که علی‌رغم توزیع عادلانه تخت‌های دیالیز بر اساس شاخص نیاز، توزیع نفرولوژیست‌ها با ناعدالتی همراه می‌باشد. بنابراین با توجه به نقش مکمل منابع انسانی و تجهیزاتی در ارایه خدمت، توزیع عادلانه‌تر نفرولوژیست‌ها می‌تواند به کارآیی بهتر منابع منجر شود.

 


الهام احمدنژاد، سهند ریاضی اصفهانی، مهسا مجاهدی، نگار اسعد سجادی، خانم الهام عبدالمالکی، رضوانه الوندی، سارا صفارپور، خانم شیوا صفری، خانم مبینا محمدی پیروز، ژاله عبدی، علی اکبری ساری،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده

تاریخ دریافت: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲   تاریخ پذیرش: ۱۴۰۰/۰۲/۲۳

مقدمه: نشان داده شده که برخی از عوامل با افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری کووید-۱۹ همراهی دارند. این مطالعه یک بررسی مروری نظاممند با هدف یافتن عوامل همراه با افزایش مرگومیر ناشی از کووید-۱۹ است.
روش کار: جستجوی نظاممند در پایگاههای داده Medline/PubMed، Scopus و Google Scholar با کلیدواژههایی که ارتباط بین مرگومیر را نشان دهند شامل خطر نسبی، نسبت مخاطره و نسبت شانس انجام شد و در مجموع ۲۰ مقاله وارد مطالعه شدند. چهار عامل سن (سال) با نسبت شانس، سابقه ابتلا به دیابت با نسبت شانس، جنسیت (مرد در مقابل زن) با نسبت شانس و جنسیت (مرد در مقابل زن) با نسبت مخاطره که در بیش از دو مطالعه تکرار شده بودند در متاآنالیز وارد شدند.
یافتهها: مجموعا ۶۵ عامل که با افزایش مرگومیر کووید-۱۹ همراهی دارند شناسایی شدند. مهمترین عوامل شامل این موارد بودند: داشتن سابقه دیابت با نسبت شانس ۲۳/ ۱۲ (۲۷/ ۳۶-۱۳/ ۴)، بستری در بخش مراقبتهای ویژه با خطر نسبی
۷۹/ ۵ (۳۸/ ۸-
۰۰/ ۴) و نیاز به تنفس مکانیکی با خطر نسبی ۳۶/ ۷ (۷/ ۱۰- ۰۶/ ۵). این عوامل را میتوان به ۳ گروه تقسیم کرد: ۱) عوامل فردی و ژنتیکی ۲) بیماریهای زمینهای و ۳) یافتههای بالینی و آزمایشگاهی در زمان ابتلا.
نتیجهگیری: باتوجه به شناسایی این عوامل خطر لازم است درمورد رعایت توصیههای پیشگیرانه و اطلاعرسانی خطر در افراد دارای این عوامل خطر، توجه بیشتری شود. همچنین این افراد در هنگام غربالگری جمعیت برای کووید-۱۹، در هنگام دریافت واکسن و در مراکز درمانی در هنگام تریاژ بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در اولویت قرار گیرند.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb