ندا ایزدی، حمید سوری، فرید نجفی، سید سعید هاشمینظری، اردشیر خسروی، آرش سالاری،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۳ ۱۳۹۳ )
دریافت: ۳/۳/۹۳ پذیرش: ۲۰/۶/۹۳
مقدمه: الگوی مصدومیتهای ترافیکی و مرگ و آسیبهای ناشی از آن در مناطق مختلف جغرافیایی بسیار متفاوت میباشد. این مطالعه با هدف تعیین الگوی اپیدمیولوژیکی مصدومیتهای ترافیکی در شهرستان کرمانشاه در سال ۱۳۸۹ انجام پذیرفت.
روش کـار: در این مطالعه مقطعی، از اطلاعات پروندههای موجود در پزشکی قانونی، برای تعیین الگوی اپیدمیولوژیکی استفاده شد. اطلاعات با استفاده از چکلیستی شامل متغیرهای دموگرافیک و اطلاعات مربوط به مصدومیتها جمعآوری شد. طبقهبندی افراد بر اساس علت مرگ با استفاده از کدهای دهمین طبقهبندی بیماریها ( ICD-۱۰ )، و گروهبندی آسیبها بر حسب ماهیت ( Nature of injury ) مطابق با گروهبندی ۲۳ تایی موجود در بار جهانی بیماریها ( GBD ۲۰۱۰ ) صورت گرفت. کلیه اطلاعات به نرمافزار Stata وارد شدند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین سنی ۳۵۲۲ فرد وارد شده در این مطالعه ۵/۱۷±۵/۳۳ سال بود. ۵/۶۸% از افراد مرد بودند. بیشترین تعداد مرگ و آسیب مربوط به گروه سنی ۲۹-۱۵ سال بود. ۵/۷۰% تصادفات منجر به مرگ به صورت برون شهری اتفاق افتاده بود. ۳/۴۰% علت خارجی مرگ مربوط به خودروهای سواری بود. بین وضعیت متوفی در هنگام مرگ و محل تصادف ارتباط معناداری یافت شد به طوری که بیشترین مرگ برونشهری مربوط به سرنشینان و رانندگان و بیشترین مرگ درونشهری مربوط به عابرین پیاده بود (۰۰۱/۰ p< ). ۷/۲۰% آسیب بر حسب ماهیت، مربوط به آسیبهای خفیف بود.
نتیجهگیری: با توجه به بیشتر بودن تعداد تصادفات برون شهری، اقدامات پیشگیرانه و برنامهریزیهای مناسب در جهت افزایش ایمنی جادهها و راهها به خصوص راههای بین شهری و نظارت دقیق بر اجرای بستن اجباری کمربند و رعایت قوانین و سرعتهای مجاز ضروری به نظر میرسد.