ثریا فتح اللهی، فرین فاطمی، علی اردلان، فرزام بیدارپور، نادر اسماعیل نسب، آرزو یاری،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: انبوه مینهای خنثینشده در کشور ایران، هر ساله قربانیان بسیاری از میان شهروندان مناطق مینگذاری شده میگیرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی پیامدهای مرتبط با سلامت ناشی از انفجار مین در استان کردستان بود.
روشکار: مطالعه حاضر به روش مقطعی، از نوع توصیفی-تحلیلی، در فاصله سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۶ انجام شد. شناسایی نمونههای پژوهش به روش اکتیو در مناطق شهری و روستایی استان انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها در این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی و روایی آن در حد مطلوب ارزیابی گردید. در نهایت، ۴۱۰ نمونه وارد مطالعه حاضر شده و پرسشنامه برای ایشان تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS ۲۲ انجام شد.
یافتهها: در مجموع ۴/۳۲% از قربانیان بلافاصله پس از انفجار جان خود را از دست داده و ۶/۶۷% از جمعیت نجاتیافته با آسیبها و میزان جراحات مختلف زندگی میکردند. بیشترین شیوع آسیب مربوط به قطع عضو حداقل در یکی از اندامهای بالاتنه یا پایینتنه با فرکانس ۵/۶۳% بود. میزان شیوع نابینایی و ناشنوایی کامل به ترتیب برابر با ۸/۹% و ۵/۱% در جمعیت تحت مطالعه برآورد گردید.
نتیجهگیری: در راستای پیشگیری و کاهش آسیب، شناسایی، محصور نمودن و پاکسازی مناطق آلوده و آموزش مردم و جوامع در معرض خطر انفجار مین توصیه میگردد. همچنین، لازم است برنامهریزان و سیاستگذاران استانی، اجرای برنامههای بازتوانی و توانبخشی ویژهی آسیبدیدگان ناشی از انفجار مین در کردستان را مورد توجه قرار دهند.