مقدمه: آفلاتوکسین M1 یکی از شایعترین سموم قارچی است که غالباً در فرآوردههای شیری یافت میگردد و عوارض خطرناکی را به همراه دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی آلودگی به آفلاتوکسین M1 در پنیر پاستوریزه عرضه شده توسط دو کارخانه تولیدکننده فرآوردههای لبنی در شهر تهران میباشد.
روش کـار: در این مطالعه مقطعی، 100 نمونه پنیر پاستوریزه تولید شده توسط دو کارخانه مختلف در دو فصل تابستان و زمستان به طور تصادفی انتخاب و با استفاده از روش ELISA از نظر آلودگی به آفلاتوکسین M1 بررسی گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمونهای آماری t-test و Man- withiney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: AFM1 در 62% از نمونههای مورد آزمایش یافت شد و متوسط مقدار آفلاتوکسین ng/kg (90/51 ±) 39/53 تعیین گردید. تنها 6 نمونه (3/9% موارد مثبت) دارای آلودگی بیش از حد مجاز استاندارد ایران ( ng/kg 200) بودند. میانگین AFM1 در نمونههای جمعآوری شده در تابستان به طور معناداری (03/0 p < ) کمتر از نمونههای جمعآوری شده در زمستان بود.
نتیجهگیری: درصد قابل توجهی از پنیرهای تولیدشده توسط کارخانجات مختلف در ایران دارای آلودگی به آفلاتوکسین M1 هستند که میتواند سلامت عموم جامعه را تهدید نماید. کنترل و نظارت بیشتر بر خوراک دام و شرکتهای تولیدکننده این محصولات میتواند در کاهش میزان آلودگی فرآوردههای شیری به این مایکوتوکسین مؤثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |