مقدمه: طول مدت اقامت یکی از شاخصهای میزان مصرف منابع بیمارستانی است. در این مطالعه عوامل بالینی و غیربالینی (دموگرافیک و بیمارستانی) مؤثر بر مدت اقامت بیماران در بیمارستان تخصصی زنان دانشگاه علوم پزشکی تهران بررسی شده است.
روش کار: در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، پرونده 3421 بیمار بخشهای انکولوژی، جراحی و زایمان در سال 1387 بررسی شد و با استفاده از فرم ثبت اطلاعات و مصاحبه، اطلاعات بیمار جمعآوری گردید. جهت تحلیل دادهها از آزمون کولموگروف اسمیرنف، من- ویتنی، کروسکال- والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
یافتهها: میانه مدت اقامت در این بیمارستان، 8/50 ساعت و در بخشهای زایمان، جراحی و انکولوژی به ترتیب 5/48، 4/54 و 2/94 ساعت بود. متغیرهای افزایشدهنده طول مدت اقامت عبارت بودند از: مجرد بودن، کارگر، کشاورز، دامدار و بازنشسته بودن همسر بیمار، بیمه خدمات روستایی، بستری در بخش انکولوژی، بستری شدن در روز چهارشنبه و پنجشنبه، بستری توسط متخصص داخلی، رزیدنت بودن پزشک بستری کننده بیمار، نیاز به پیگیری پس از ترخیص و یا برخورداری از بهبودی نسبی در زمان ترخیص، بستری به صورت الکتیو، تعداد کل بررسیهای پاراکلینیکی انجام شده برای بیمار و مبتلا بودن بیمار به بیماریهای سیستم گوارشی، نئوپلاسم و بیماریهای غدد درونریز (05/0 p< ).
نتیجهگیری: سیاستگذاران از بین این متغیرها تنها در مورد روز پذیرش بیمار و تعداد آزمایشها، رادیوگرافیها و سونوگرافیهای انجام شده میتوانند تصمیمگیری کنند، بدین ترتیب که از پذیرشهای غیرضروری در روزهای آخر هفته جلوگیری نمایند و از سوی دیگر تستهای تشخیصی را حتیالامکان قبل از پذیرش و بستری شدن بیمار انجام دهند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |