مقدمه: شکست بازار آزاد در تأمین اندوخته فردی و اجتماعی بهداشت، که از آن به عنوان سرمایه نیز یاد میشود، زمینه دخالت دولت در این بخش مهم را فراهم نموده است. از سوی دیگر برنامه توسعه هزاره سازمان ملل نیز تأکید زیادی در توسعه شاخصهای بهداشتی داشته است. این موضوع سبب شده است تا تأمین بخشی از نیازهای بهداشتی و آموزشی جامعه بر دوش دولت گذاشته شود.
روش کار: در مطالعه حاضر، به منظور بررسی میزان تأثیرگذاری هزینههای دولت بر متغیرهای کمی بخش بهداشت در کشورهای منتخب عضو سازمان کنفرانس اسلامی، از روشهای اقتصادسنجی متداول و دادههای دوره زمانی 2005 -1991 استفاده گردیده است.
یافتهها: نتایج به دست آمده حاکی از تأثیر مثبت و معنیدار هزینههای دولت بر متغیرهای مختلف بهداشتی میباشد. به علاوه مشاهده گردید که درآمد سرانه از جمله مهمترین متغیرهایی است که شاخصهای در نظر گرفته شده برای وضعیت بهداشتی (نرخ مرگومیر نوزادان و کودکان زیر 5 سال) را تحت تأثیر قرار داده است. متغیر باسوادی بزرگسالان که برای بررسی تأثیر وضعیت آموزش بر بهداشت در مدلها وارد گردیده، تأثیری مطابق با انتظارات تئوریک داشته و از معنیداری مناسبی برخوردار میباشد.
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر معنیداری که هزینههای دولت بر متغیرهای کمی سلامت داشته است، میتوان عنوان نمود که در راستای نیل به اهداف هزاره توسعه سازمان ملل، انجام هزینههای مذکور یکی از مهمترین ابزارهای موجود بوده و بدون انجام این هزینهها، دستیابی به این اهداف کمی، میسر نخواهد گردید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |