مقدمه: با افزایش امید به زندگی برای زنان و ثابت بودن نسبی سن یائسگی، بخش عمدهای از عمر زنان در دوران پس از یائسگی سپری میشود. دوران یائسگی همراه با علایم و عوارض متعددی است که شایعترین و آزار دهندهترین این عوارض شامل علایم وازوموتور (گرگرفتگی) میباشد. هدف مطالعه تعیین تأثیر پروتئین سویا بر علایم یائسگی میباشد.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه شبه تجربی، طولی دوسوکور مورد شاهدی میباشد که به منظور تعیین تأثیر پروتئین سویا بر علایم یائسگی بر 80 زن یائسه که به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شده بودند، انجام گرفت. مطالعه در شهر ارومیه در فاصله سال 84 -83 با استفاده از رژیم غذایی پروتئین سویا به میزان 20 گرم در روز انجام گرفت. علایم یائسگی بر اساس شاخص کوپرمن قبل از مداخله، پایان هفته 4 و 8 و 12 سنجیده شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که پروتئین سویا در پایان هفته 4 ( 039/0 = p )، پایان هفته 8 (002/0 = p ) و پایان هفته 12 (000/0 = p ) بر علایم یائسگی مؤثر بوده است و توانسته از شدت علایم یائسگی بکاهد. طوری که میانگین شدت یائسگی از 18/8 ± 42/23 قبل از شروع مداخله به 92/4 ± 17/9 در پایان هفته 12 رسیده است. میانگین شدت علایم یائسگی در گروه شاهد قبل از مداخله 16/11± 4/25 بوده است. در پایان هفته 12 این مقدار به04/9 ±77/17 رسیده است.
نتیجهگیری: با توجه به اثرات سودمند سویا و عوارض هورمونها و داروهای شیمیایی به نظر میرسد که سویا و فرآوردههای آن میتوانند یکی از رژیمهای درمانی ساده، کم خطر و کم هزینه جهت تخفیف علایم یائسگی باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |