مقدمه: در طول دهه گذشته میزان مرگ و یر نوزادان در کشور به حد کافی کاهش نیافته است. یک راه حل سطحبندی خدمات به گونهای است که بهترین خدمات باکیفیت در دسترس نیازمندان قرار گیرد و در عین حال به محدودیتهای اقتصادی و اجرایی توجه شود. هدف مطالعه تدوین ساختاری برای توزیع بهینه و بهصرفه سطوح مختلف خدمات پری ناتال است.
روش کـار : با روش تحلیل مناطق کوچک، کشور به مناطق خدمات پری ناتال ( PCR ) تقسیم شد. برای تخصیص سطوح خدمات و توزیع تختها از چرخههای تکرار استفاده شد به گونهای که فاصله محل زندگی از محل ارایه خدمت به حداقل برسد، وجود خدمات در هر منطقه با شاخصهای نیاز متناسب شود و حداقل تغییر در حوزه های مدیریتی و زیرساختهای موجود انجام گیرد.
یافتهها: کشور به ۳۳ PCR تقسیم گردید. تعداد کل تختهای سطح ۳ خدمات نوزادان ( NICU ) ۱۲۵۶ تخت و تعداد تختهای سطح دو ۳۷۶۸ محاسبه گردید و به شهرستانها تخصیص داده شد. برای هر PCR یک شهرستان سطح ۳ به عنوان مرکز شناسایی شد. ۶۱ شهرستان به عنوان سطح ۳ و ۱۰۴ شهرستان به عنوان سطح ۲ شناسایی شدند. شهرستانهای سطح ۱ و b ۱ به نزدیکترین شهرستان سطح بالاتر تخصیص دادهشدند. مدل پیشنهادی متوسط فاصله شهرستانها از مرکز را از 125 به ۱۰۹ کیلومتر تقلیل داد. متوسط فاصله شهرستانها از مرکز سطح سه ۷۹ کیلومتر و متوسط فاصله وزن داده شده بر اساس جمعیت به ۴۲ کیلومتر کاهش یافت.
نتیجهگیری: مدل حاضر فاصله بین سطوح ارایه خدمات را کاهش داد و بین امکانات و جمعیت مناطق همخوانی برقرار کرد. اجرای سطحبندی نیازمند تأمین منابع است و ممکن است با مقاومتهایی روبرو شود که باید با تصویب قوانین، نظارت و پایش، آموزش و فرهنگسازی، و مشوقهای مناسب آنها را کاهش داد. یک مدل کشوری ماندگار سطحبندی باید در سطح ملی تدوین گردد و در مناطق محیطی با توجه به مسایل ویژه هر منطقه نهاییسازی و تصحیح شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |