مقدمه: پیرازینامید یکی از چهار داروی خط اول ضدسلی است که علاوه بر کوتاه کردن دوره درمان با از بین بردن اشکال فعال و غیرفعال باسیل سل در محیط اسیدی درون ماکروفاژها، در ریشهکن کردن ارگانیسم در بدن بیمار بسیار مؤثر است.
بر خلاف سایر داروهای ضدسلی فعال بودن پیرازینامید در pH اسیدی (در صورتی که pH مناسب برای رشد ارگانیسم 8/6 میباشد)، سنجش حساسیت باسیل سل به این دارو را با مشکل اساسی مواجه ساخته است.
روش کار: با یک سیستم بافری مناسب و پایدار pH محیط آگار پایه 7H10 برابر با 6 تنظیم میگردد، از طرفی مواد مهارکننده رشد، از ترکیب محیط آگار پایه 7H10 حذف گردیده و محیط با مکملهای ویژه سرم حیوانی بسیار غنی میگردد به طوری که ارگانیسم در pH برابر با 6 همانند شرایط pH برابر با 8/6 تکثیر نماید. با استفاده از معادله هندرسن- هسل باخ که فعالیت آنزیم- سوبسترا را در pH های مختلف مشخص میکند با توجه به غلظت بحرانی مقدار لازم دارو در مقادیر متفاوت به محیط افزوده شده و بر اساس روش تناسب نتایج قرائت میگردد. به همراه سویههای مورد بررسی از سویههای حساس و مقاوم استاندارد نیز به عنوان کنترل استفاده میگردد. جهت کنترل بیشتر سویههای مورد بررسی و کنترل در محیط فاقد دارو نیز کشت میگردد. حساسیت سویههای مورد بررسی علاه بر پیرازینامید در برابر سایر داروی خط اول ضدسل یعنی ریفامپین، ایزونیازید، اتامبوتول و استرپتومایسین نیز مورد مطالعه قرار گرفته است که در بخش نتایج متن مقاله ارایه شده است.
یافتهها: نتایج به دست آمده در طی مدت بررسی نشان میدهد که حدود 6 ٪ از سویههای باسیل سل جدا شده از بیماران به پیرازینامید مقاوم میباشد و تقریباً 1 ٪ جدا شدهها نیز فقط به پیرازینامید مقاوم است. با توجه به این که به طور مداوم عدم تأثیر pH پایین محیط کشت مورد استفاده بر رشد ارگانیسم کنترل میگردد و معادله هندرسن- هسل باخ نیز در تعیین فعالیت آنزیم بر سوسترا یسیار دقیق میباشد، نتایج به دست آمده قابل اطمینان میباشد.
نتیجهگیری: مزیت دیگر این روش این است که با توجه به غلظتهای مختلف دارو میتوان حساسیت و مقاومت واقعی را تعیین نمود، ضمناً مینوان به صورت مستقیم (همزمان به کشت اولیه نمونه) حساسیت و یا مقاومت به پیرازینامید را تعیین نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |