مقدمه: یکی از آثار مهم مسمومیت با ترکیبات ارگانوفسفره که به شکل حشرهکشها و یا عوامل شیمیایی نظامی استفاده میشوند، فلج عضلات اسکلتی مانند عضلات تنفسی است که میتواند منجر به مرگ شود. از طرف دیگر، اکسایمها تنها آنتیدوتهای کاربردی هستند که میتوانند مانع از بروز این اثرات سمی بر روی عضلات مخطط شده و یا این اثرات را برگشت دهند. لذا بررسی و مطالعه اثرات آنتیکولیناسترازهای ارگانوفسفره بر عملکرد عضلات مخطط و نیز اثرات آنتیدوتی اکسایمها در برگرداندن این اثرات ضروری به نظر میرسد تا در کنار مطالعات آنزیماتیک بتواند اطلاعات بیشتری را در اختیار قرار دهد.
روش کار: در مطالعه حاضر، اثر غلظتهای مختلف پاراکسون بر روی عملکرد عضله مخطط و همچنین مهار یا برگرداندن این اثرات بوسیله پرالیدوکسایم بررسی شد. به این منظور با استفاده از تحریک الکتریکی با فرکانس 1/0 هرتز و مدت زمان 2/0 میلیثانیه و با ولتاژی بالاتر از ولتاژ مورد نیاز برای حداکثر پاسخ، تکانههای عضلانی منفرد در عضله دو سرگردن جوجه ایجاد شد و به صورت ایزوتونیک بهوسیله دستگاه فیزیوگراف (نارکو) و نرمافزار طراحی شده ثبت گردید.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که پاراکسون 1/0 میکرومولار افزایشی قابل توجه (بیش از 100%) را در دامنه تکانهها ایجاد میکند و غلظتهای بالاتر پاراکسون (3/0 و 1 میکرومولار) موجب انقباض پایدار عضلانی میشوند. در ادامه آزمایشها، غلظت 1/0 میکرومولار پاراکسون برای بررسی توانایی آنتیدوتی پرالیدوکسایم انتخاب شد. پرالیدوکسایم در غلظتهای 100 و 300 میکرومولار تقریباً به طور کامل موجب مهار یا بازگرداندن اثر پاراکسون شد. در حالی که در غلظتهای 10 و 30 میکرومولار تنها حدود 25 تا 75 درصد از این اثرات را مهار کرد یا برگرداند. پرالیدوکسایم در مقادیر فوق به تنهایی هیچگونه تأثیری بر عملکرد عضله نداشت.
نتیجهگیری: در مجموع آزمایشها نشان میدهد که مطالعه اثرات ارگانوفسفرهها و آنتیدوتهای آنها (اکسایمها) با استفاده از روش بهکار گرفته شده به خوبی قابل انجام بوده و پرالیدوکسایم صرفنظر از زمان تجویز آن، از توانایی خوبی در بازگرداندن یا مهار اثرات پاراکسون برخوردار است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |