مقدمه: امروزه مبارزه با مرگومیر کودکان بهعنوان یک هدف و استراتژی کلیدی در نظر گرفته میشود و یکی از عوامل مهم پیشبینیکننده سلامت و بهرهوری در زندگی و یک شاخص مهم توسعه اجتماعی و اقتصادی است.
روش کار: در این راستا این مقاله اثرات مخارج بهداشتی بر مرگومیر کودکان با توجه به نقش رشد اقتصادی با استفاده از یک مدل معادلات همزمان برای کشور ایران در دوره 1399-1369 بررسی میکند. بدین منظور از نرمافزار 10Eviews به عنوان تکنیک تخمین تجربی و داده های جمع آوری شده توسط بانک جهانی، بانک مرکزی و مرکز آمار ایران استفاده میشود.
یافتهها: ضریب تخمینی مخارج بهداشتی در معادله مرگومیر رابطه منفی و قابلتوجهی برابر با ( 0/83-) با ارزش احتمال 0/015، مقدار ضریب هزینه های سلامت در مدل رشد اقتصادی برابر با 0/79 و ارزش احتمال 0/032 و ضریب رشد تولید ناخالص داخلی سرانه در معادله هزینه های سلامت مثبت و مقدار 0/41 با ارزش احتمال 0/081 را داراست. نتایج همچنین نشان داد که تأثیر غیرمستقیم هزینههای بهداشتی بر کاهش مرگ و میر (0/17) کمتر از تأثیر مستقیم (0/83) است. علاوه بر این هزینه های بهداشت عمومی تأثیر بیشتری (0/87 و ارزش احتمال 0/003) بر کاهش مرگ و میر نسبت به هزینه های خصوصی (0/2 با ارزش احتمال 0/303) دارد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج تجربی به دست آمده در مطالعه حاضر دولتها باید میزان منابع تخصیصیافته به ارائه خدمات بهداشتی را افزایش دهند. علاوه بر این اگرچه مخارج دولت میتواند به کاهش مرگومیر کودکان در کشور کمک کند، اما هزینههای بهداشتی نباید تنها به هزینههای دولت محدود شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |