دریافت: 7/6/94 پذیرش: 29/9/94
مقدمه: ارزیابی اثرات بهداشتی یک ابزار پشتیبان برای تصمیمگیری است که به پیشبینی تأثیر پروژهها، برنامهها و سیاستهای پیشنهادی بر سلامت کمک میکند. در نحوه اجرا و محتوی ارزیابیهای اثرات بهداشتی انجام شده در دنیا تفاوتهایی وجود دارد که ناشی از تفاوت در شرایط است. انجام ارزیابی اثرات بهداشتی تحت عنوان تهیه پیوست سلامت برای طرحهای توسعهای در برنامه پنجم توسعه ایران گنجانده شده است. این مطالعه در جستجوی شناسایی عوامل زمینهای است که میتواند ارزیابی اثرات بهداشتی در ایران را تحت تأثیر قرار دهد.
روش کـار: این مطالعه کیفی در سال 1392 در تهران با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. نمونهگیری به صورت هدفمند از بین مطلعین کلیدی (14 نفر) انجام شد. یافتههای مصاحبه به صورت دستی و با روش تحلیل محتوی تماتیک مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: پس از تحلیل محتوی تماتیک، پنج عامل تحت عنوان «محتوی» در زیر طبقه اصلی «ابعاد محتوی ارزیابی اثرات بهداشتی» قرار گرفت. 16 عامل تحت عنوان «زمینه» وپنج عامل نیز تحت عنوان «ظرفیتها» در زیر طبقه اصلی «عامل زمینهای مؤثر بر محتوی» قرار گرفتند.
نتیجهگیری: عوامل زمینهای مهم اثرگذار بر ارزیابی اثرات بهداشتی در ایران همان عواملی هستند که در ادبیات موضوع مورد توجه قرار گرفته است. در عین حال این مطالعه تأثیر این عوامل را بر نحوه اجرا و محتوی ارزیابی تأیید میکند. در پیادهسازی نظام ارزیابی اثرات بهداشتی باید از هرگونه شتابزدگی پرهیز کرد؛ که تصمیم و ظرفیتسازی در مورد انجام ارزیابی سیاستها، و ادغام این ارزیابی با ارزیابی زیستمحیطی، از مصادیق آن است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |