دریافت: 1/2/94 پذیرش: 24/4/94
مقدمه: پر فشاری خون اولین عامل مرگ و میرهای قلبی- عروقی در ایران و جهان است. میزان نمک دریافتی در بزرگسالان ایرانی بیش از دو برابر میزان توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت است. این مطالعه به منظور بررسی میزان نمک و سدیم موجود در فرآوردههای غذایی فرایند شده ایرانی انجام شد.
روش کـار: این مطالعه مقطعی در شهر اصفهان طی سالهای 92-1390 انجام شد. از انواع مارکهای معتبر موجود در فروشگاههای شهر اصفهان به تعداد حداقل 5 نمونه از 94 نوع غذاهای فرایند شده تهیه، و میزان نمک و سدیم آنها اندازهگیری شد. به منظور مقایسه میانگین میزان نمک موجود در این مواد غذایی با میزان استاندارد، از اطلاعات شماره استاندارد ملی هر ماده غذایی استفاده شد.
یافتهها: میانگین نمک و سدیم تمامی فراوردههای غذایی به ترتیب 10/1 ± 44/1 گرم درصد و 49/569 ± 74/792 میلیگرم در صد گرم بود. حدود 40% محصولات بیشتر از مقدار میانگین کل محصولات غذایی دارای نمک و سدیم بودند. 50% از محصولات جزء محصولات غذایی پرنمک (نمک مساوی و یا بیشتر از25/1 گرم در 100گرم ماده غذایی) و70% جزء محصولات غذایی پر سدیم (سدیم مساوی و یا بیشتر از500 میلیگرم سدیم در 100گرم ماده غذایی) بودند.
نتیجهگیری: پنیر بالاترین میزان نمک و سدیم را در میان تمام غذاهای رایج مصرفی فرایند شده مورد آزمایش داشت. در تدوین و بازنگری استانداردهای ملی مواد غذایی باید به کاهش مقدار نمک و سدیم در مواد غذایی فرایند شده توجه شود. همچنین انجام تحقیقات در خصوص تولید محصولات کمنمک بدون افزایش مواد نگهدارنده، گام مثبتی در برنامه کاهش نمک است.
گلواژگان: فشار خون، نمک، سدیم، غذاهای فرآیند شده
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |