مقدمه: حوادث یکی از عوامل اصلی مرگ و ناتوانی کودکان در دنیا میباشد. مطالعات محدودی در مورد حوادث خانگی و عوامل مرتبط با آن، به خصوص در کودکان در کشور ما انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی شیوع و عوامل مرتبط با حوادث خانگی غیر کشنده در کودکان تحت پوشش مراکز بهداشتی شهر اهواز انجام شد.
روش کار: در یک مطالعه پایلوت به طور مقطعی 400 کودک زیر 5 سال که جهت دریافت مراقبتهای کودکان به 12 مرکز بهداشتی شهر اهواز مراجعه کرده بودند در سال 1390 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات از طریق مصاحبه با مادر و تکمیل پرسشنامه توسط پرسشگران آموزش دیده جمعآوری شد. ویژگیهای حادثه بر اساس راهنمای سازمان جهانی بهداشت دستهبندی و کدگذاری شد. جهت تجزیه وتحلیل دادهها از نرمافزارآماری 16 SPSS و آزمون آماری کایدو و رگرسیون لجستیک استفاده شد. این مطالعه پایلوت، مرحله اول بررسی شیوع حوادث در کودکان تحت پوشش مراکز بهداشتی استان خوزستان میباشد.
یافتهها: به طور کلی شیوع انواع حوادث در کودکان زیر 5 سال، 40% (156 کودک) بود. شایعترین نوع حادثه به ترتیب سقوط (1/30%)، بلعیدن اجسام خارجی (22%)، سوختگی (8/16%) و مسمومیت (4/11%) بود. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که نوع خانه (76/4 -34/1 ،95%) 52/2= OR و سن کودک (81/0 -01/0 ، CI 95%) 031/0= OR از عوامل مرتبط با حوادث میباشند (05/0 p < ).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه پایلوت نشان داد که شیوع حوادث در کودکان تحت پوشش مراکز بهداشتی نگران کننده است. سیستم مراقبت از حوادث در مراکز بهداشتی بایستی به عنوان جزئی از خدمات بهداشت مادر و کودک در نظر گرفته شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |