مقدمه: سلامتی، ارتباط تنگاتنگی با پیشرفت اقتصادی و توسعه انسانی دارد. شاخص توسعه انسانی، عوامل مهمی مثل: زندگی طولانی و سلامت، دسترسی به دانش و سطح زندگی را مدنظر می گیرد و به نظر میرسد این شاخص می تواند روی شاخص مرگ و میر مادران تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر شاخص توسعه انسانی و تولید ناخالص داخلی بر شاخص مرگ و میر مادران انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر، یک مطالعه سری زمانی است که در آن داده های مرتبط به شاخص توسعه انسانی، تولید ناخالص داخلی و شاخص مرگ و میر مادران در سالهای 1990-2020 از سازمان جهانی بهداشت و بانک جهانی جمع آوری شد. سپس با استفاده از مدل سری زمانی در اقتصادسنجی و روش اقتصادسنجی خودرگرسیونی به تحلیل آنها در Eviwes پرداخته شد.
یافته ها: شاخص توسعه انسانی، تولید ناخالص داخلی و شاخص مرگ و میر مادران در هر صد هزار تولد در سال1990 به ترتیب 0.601 و 7515 و123 و درسال 2020 به ترتیب 0.783 و 15532 و 15 بوده است. شاخص توسعه انسانی در طول زمان بر تغییرات واریانس مرگ میر مادران موثر بوده است.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد شاخص توسعه انسانی و تولید ناخالص داخلی در طول زمان بر روی شاخص مرگ و میر مادران تاثیر دارد. با توجه به این که یکی از شاخص های مهم سلامتی هر کشور شاخص مرگ ومیر مادران در هر صد هزار تولد زنده است با تلاش در ارتقا شاخص توسعه انسانی می توان این شاخص را بهبود بخشید. پیشنهاد میگردد سیاست گذار توجه ویژه ای به شاخص توسعه انسانی داشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |