مقدمه: تقاضای القایی پزشک یکی از مباحث مهم در حوزه اقتصاد سلامت است که منجر به افزایش هزینههای درمانی برای نظام سلامت می شود.هدف از این پژوهش بررسی تقاضای القایی خدمات پزشکی در استان سمنان و تحلیل رابطه بین خصوصیات پزشکان و بیماران با هزینههای ویزیت پزشکان عمومی است.
روش: این پژوهش به روش مقطعی بر رویدادههای سال 1401 انجامشده است. جامعه آماری شامل کلیه پزشکان عمومی (538 پزشک) طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت ایران بود که به بیمهشدگان در استان سمنان خدمات سرپایی ارائه کردهاند. دادههای مطالعه از بانکهای اطلاعاتی سازمان بیمه سلامت به روش سرشماری جمعآوری شدند و با استفاده از نرم افزارهای STATA-17 و SPSS-26 برآورد مدل با رگرسیون لجستیک انجام شد.
یافتهها: از 538 پزشک عمومی که خدمات نسخهنویسی انجام داده اند، 54.8% زن و 45.2% مرد بودهاند. میانگین سنی آنها 12±39 سال بود. بیشترین تعداد آنها یعنی 210 نفر (39%) در بازه سنی کمتر از 30 سال قرار داشتند. همچنین تعداد 139 نفر (25.8%) نیز بیشتر از 60 سال سن داشتهاند. یافتهها نشان داد 20.8 درصد از پزشکان تقاضای القایی داشته اند. همچنین بین تقاضای القایی و ویژگیهای پزشکان (مانند سن، جنسیت، تجربه کاری) و همچنین ویژگیهای بیماران (مانند سن، جنسیت، نوع بیمه) ارتباط معنیداری (P<0.001) وجود دارد.
نتیجهگیری: خصوصیات فردی پزشکان و همچنین نظام پرداخت نامناسب ، میتواند به تقاضای القایی منجر شود. بر اساس یافتهها، بهبود نظارت و ارزیابی عملکرد پزشکان و استفاده از فنّاوریهای نوین مانند نسخهنویسی الکترونیک میتواند به کاهش تقاضای القایی کمک کند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |