راهنـمای نگـارش مقـاله
¨ مجله پژوهشی حکیم، فصلنامه مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور است و هدف از انتشار آن آشنایی محققین و پزشکان سراسر کشور با دستاوردهای حاصل از تحقیقات جدید در زمینه علوم پزشکی میباشد. مقالاتی در این م ج له مورد پذیرش قرار میگیرند که به یکی از اشکال زیر نگاشته شده باشند: الف) مقالات تحقیقی (Original article) : که باید شامل قسمتهای عنوان، چکیده (فارسی و انگلیسی) ، مقدمه، روش کار، یافتهها، بحث، نتیجهگیری و منابع باشند. ب) مقالات مروری (Review article) : که از اشخاص مجرب علمی پذیرفته میشود و تعداد منابع و مأخذهای ذکر شده نباید از 50 مورد کمتر باشد. ج) مقالات گزارش موردی (Case report) : که باید شامل قسمتهای عنوان، چکیده (فارسی و انگلیسی)، گزارش مورد، بحث و منابع باشند. در صورت تمایل به چاپ مقاله خود در این مجله خواهشمند است نکات زیر را ب ه دقت مطالعه و در نگارش مقاله رعایت فرمایید. شایان ذکر است که پذیرش مقدماتی مقاله منوط به رعایت دقیق انجام این نکات خواهد بود. مجله در رد یا پذیرش کلیه مقالات مختار است.
اصول کلی 1- زبان مجله فارسی است، بنابراین میبایست حتیالمقدور از کلمات فارسی برای بیان مطالب علمی در مقاله استفاده شود. 2- مقاله نباید قبلاً در یکی از نشریات کشور به چاپ رسیده یا همزمان برای مجلات دیگر ارسال شده باشد. همچنین رتبه علمی نویسندگان بهدرستی عنوان گردد و کلیه نویسندگان مقاله از ارسال و چاپ آن مطلع باشند. بنابراین لازم است کلیه نویسندگان محترم مقاله در نامه درخواست چاپ، این موارد را بهوسیله امضا متعهد گردند. 3- نویسندگان باید سه نسخه از مقاله خود را (به انضمام نسخه اصلی) به همراه نامه درخواست چاپ ، به آدرس مندرج در مجله ارسال دارند. 4- لازم است دیسکت کامپیوتری (5/3 اینچ) از متن مقاله با ذکر نام فایل (نرم افزار Word 2000 ) برای مجله ارسال شود. 5- کلیه مطالب متن، منابع، مأخذ و جداول باید یک خط در میان ( Double Space ) تایپ شده باشند. 6- کلیه اسامی که در متن، جداول و غیره ب ه صورت مخفف درج میشود، باید بهصورت کامل در پاورقی آورده شود. 7- اسامی علمی مانند نام علمی میکروارگانیسمها باید با حروف شکسته ( Italic ) نوشته شده باشد. عکسهای ارایه شده باید در قطع cm 13×9 (با ذکر نام نویسندگان و عنوان مقاله در پشت آن) باشد.
|
| 8- لازم است نام و عکس بیماران مطرح شده در تحقیق کاملاً محرمانه بماند. بدین منظور باید از ذکر نام افراد خودداری و در تصاویر ، چشم های آنها با خط سیاه پوشانده ش ود. 9- مقالاتی که در زمینه مدیریت و سیاستگذاری نظام سلامت و یا بهصورت کار گروهی ( Team Work ) بهویژه در سطح ملی (همکاری بین دانشگاهها) و بینالمللی انجام شده باشند، برای پذیرش در این مجله در اولویت قرار دارند. 10- چاپ مطالب مندرج در این مجله بهشرط ذکر منبع مجله حکیم، بلامانع است.
عنوان 1- عنوان مقاله (به فارسی و انگلیسی) لازم است در برگیرنده موضوع تحقیق بوده و با حروف ضخیم ( Bold ) تایپ شود. 2- نام نویسندگان (به فارسی و انگلیسی) و سپس آخرین مدرک تحصیلی آنان ( PhD , MD , ...) لازم است پس از عنوان مقاله ذکر شود. 3- نشانی نویسندگان که شامل گروه، دانشکده، دانشگاه و یا مؤسسه تحقیقاتی مربوط به آنان است، باید بهطور کامل با ذکر کدپستی قید شود. 4- درج نشانی نویسنده مسؤول جهت تماسهای علمی دیگر محققین ( Correspondence ) به زبان فارسی در صفحه اول و در ذیل چکیده انگلیسی مقاله لازم است. ضمناً باید نشانی بهطور کامل همراه با ذکر کدپستی، شماره تلفن، نمابر و نشانی پست الکترونیک قید شود.
چکیده چکیده فارسی بهطور سازمان یافته شامل قسمت های مقدمه، روشکار، یافتهها، نتیجهگیری و گلواژگان (بین 3 تا 5 کلمه) و چکیده انگلیسی باید در محدوده 150 تا 250 کلمه و بهترتیب شامل قسمت های Introduction ، Methods ، Results ، Conclusion و Keywords باشد. ضمناً لازم است چکیده فارسی و انگلیسی بهطور کامل مطابقت داشته باشند.
مقدمه مقدمه باید ضمن بیان هدف تحقیق حاوی چکیدهای از مطالعات و مشاهدات مرتبط با تحقیق مورد نظر که در گذشته انجام شده است، با ذکر منابع لازم آنها باشد. در مقدمه لازم است مطالب به گونهای نوشته شود که روزآمد بودن آن به روشنی قابل ملاحظه باشد. |
روش کار 1- باید به چگونگی انتخاب نمونه (بیمار یا حیوانات آزمایشگاهی) و همچنین کنترلهای مربوطه با دقت اشاره شود. 2- ضروری است به مأخذهای مورد نیاز و نحوه تهیه مواد آزمایشگاهی و مواد مصرفی که در تحقیق مورد استفاده قرار گرفتهاند، بهطور کامل اشاره گردد. 3- نحوه جمعآوری و تجزیه تحلیل دادهها (شامل روشهای آماری و نرمافزاری مورد استفاده) بهطور کامل شرح داده شود.
یافتهها 1- یافتههای تحقیق باید در قالب متن، جداول، نمودارها و عکسها به روشنی بیان و از تکرار مطالب ذکر شده در متن پرهیز شود. 2- جداول و نمودارها باید به زبان فارسی و شامل عنوان رسا، زمان و مکان اجرای مطالعه باشد. 3- تعداد جداول و نمودارها حداکثر 6 مورد بوده و اندازه آنها از cm 15×10 بزرگتر نباشد. 4- زیرنویس جداول شامل توضیح نمادها، اطلاعات مربوط به تجزیه و تحلیل دادهها یا ذکر اطلاعاتی از مطالعات دیگر بوده و باید با علایمی همچون *، و ... همراه شوند.
بحث 1- یافتههای جدید و مهم تحقیق باید با دیگر تحقیقات انجام شده در ایران و جهان مقایسه شده (با ذکر منابع) و دلایل رد و یا قبول آنها مورد بحث قرار گیرد. 2- از تکرار بخش یافتهها خودداری گردد و نباید نتایج جدیدی که در قسمت یافتهها به آن اشاره نشده است، عرضه شود. 3- از اظهار نظر در مواردی که یافتههای مطالعه آن را مطرح نمیکنند ، باید خودداری شود. 4- محدودیتهای مطالعه و میزان تعمیمپذیر بودن آن باید مورد توجه قرار گیرد.
نتیجهگیری 1- مقاله باید با یک نتیجهگیری روشن بهطوری که از حد نتایج مطالعه فراتر نرود ، خاتمه یابد. 2- پیشنهاداتی جهت انجام مطالعات بعدی در این بخش قابل طرح است.
تشکر و قدردانی در این بخش میتوان از افراد و یا سازمانهایی که به
|
|
منابع منابع باید بر اساس ترتیب استفاده در متن شمارهگذاری شوند. همچنین در متن بعد از استفاده از هر منبع، شماره منبع داخل پرانتز درج شود. نحوه نگارش انواع منابع اعم از مقاله یا کتاب به شرح ذیل است: 1- منابع فارسی به صورت مقاله: نام خانوادگی نویسنده (نویسندگان)/ نام نویسنده (نویسندگان)، عنوان مقاله، ناشر، سال انتشار، صفحات. 2- منابع فارسی بهصورت کتاب: نامخانوادگی نویسنده (نویسندگان)/ نام نویسنده (نویسندگان)، عنوان کتاب، شماره چاپ، ناشر، سال، صفحات. 3- منابع انگلیسی بهصورت مقاله: نام خانوادگی نویسنده (نویسندگان)/ حرف اول نام نویسنده (نویسندگان)، عنوان مقاله، عنوان اختصاری مجله، سال انتشار، دوره انتشار، صفحات.
مثال : Jahansen JS, Christoffersen P, Moller P, et al. Serum YK-40 is increased in patients with hepatic fibrosis. J Hepatol 2000; 32: 911-20.
تذکر: نام نویسندگان تا سه نفر نوشته میشود . اگر تعداد چهار نفر یا بیشتر شود نام سه نویسنده اول نوشته شده و بهدنبال آن کلمه et al ذکر میگردد. 4- منابع انگلیسی بهصورت کتاب و یا فصلی از یک کتاب بهترتیب بهصورت زیر است: نام خانوادگی نویسنده (نویسندگان)/ حرف اول نام نویسنده (نویسندگان)، عنوان فصل، نام و نام خانوادگی/نام ویراستاران، عنوان کتاب، شماره چاپ، محل یا شهر انتشار، نام ناشر، سال انتشار و صفحات.
مثال:
Davis DB, Duthecco R, Eison HN, et al. Microbiology. 4th ed. Philadelphia: Lippincut Company; 1990: 734-5.
Phillips SJ, Whisnant JP. Hypertension and stroke. In: Laragh JH, Bernner BM, eds. Hypertension, Pathophysiology, Diagnosis and Management. 2nd ed. NewYork: Raven Press; 1995: 465-79.
¨ توجه: جهت نگارش سایر منابع غیر از کتاب و مقاله از جمله انتشارات سمینارها، انجمنها و غیره به بیانیه ونکوور مراجعه شود. |