مقدمه: ارتباط مناسب و صادقانه، احترام به ارزشهای شخصی و حرفهای لازمه مراقبت مطلوب از بیمار در نظام سلامت کارآمد می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان پاسخگویی و تبیین چالشهای ارائه خدمات و راهکار اجرایی در سه بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1402 انجام شد.
روش کار: این مطالعه یک پژوهش ترکیبی (کمی- کیفی) بود. مشارکت کنندگان به روش نمونهگیری تصادفی از بین 3 بیمارستان جنرال شهر مشهد انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه استاندارد پاسخگویی سازمان جهانی بهداشت بود که پس از جمعآوری، داده ها در سطح معنی داری کمتر از 0.05 با استفاده از آزمون ANOVA تحلیل شدند. فاز کیفی با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا انجام شد و مشارکت کنندگان از طریق نمونهگیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. روش گردآوری دادهها، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. نرم افزارهای SPSS و Maxqda به ترتیب جهت تجزیه و تحلیل دادههای کمی و کیفی استفاده شد.
یافتهها: بالاترین نمره پاسخگویی مربوط به بعد ارتباطات، شان و منزلت بیمار بود و کمترین مربوط به حمایت اجتماعی، محرمانگی اطلاعات و حق انتخاب بود. ارتباط ابعاد پاسخگویی با میزان تحصیلات فقط در بعد استقلال، تفاوت معنیداری داشت(P<.007) . در بخش کیفی چالشهای ارتقای پاسخگویی در هفت بعد شامل مدیریتی، فرهنگی، عملکردی، اطلاعاتی، ارزیابی، مشارکتی و زیرساخت، طبقه بندی شدند.
نتیجه گیری: هدف گذاری و برنامه ریزی، ایجاد واحدهای پاسخگویی در بیمارستان ها، آموزش مدیران، کارکنان و بیماران و هماهنگی بین بخشی می تواند به بهبود پاسخگویی در بیمارستان های آموزشی کمک کند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |