دوره 23، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 343-332 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دکترای جامعه‌شناسی، استادیار دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، Rmoradi@ya.ac.ir
2- دانشجوی دکترای جامعه‌شناسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.
چکیده:   (1624 مشاهده)
مقدمه: خودکشی یکی از معضلات عمده بهداشتی و روانی-اجتماعی دنیای معاصر است. مطالعه حاضر به منظور بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به خودکشی در بین دانشآموزان دختر دوره متوسطه شهرستان بویراحمد انجام شد.
روش کار: رویکرد مورد استفاده در این پژوهش کمّی بوده و از تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمعآوری دادهها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش دانشآموزان دختر دوره متوسطه شهرستان بویراحمد بوده است. براساس جدول لین، تعداد نمونه در سطح 95درصد اطمینان و 5درصد خطای نمونهگیری 373 نفر بوده است. روش نمونهگیری به صورت نمونهگیری خوشهای دو مرحلهای بوده است.
یافتهها: بین میزان گرایش به خودکشی با هر پنج بعد دینداری رابطه وجود داشت و این رابطه با هر پنج بعد و به طور کلی منفی بود. رابطه معناداری بین میزان تغییر پایگاه اجتماعی-اقتصادی با میزان گرایش به خودکشی (رابطه مثبت) و بین میزان حمایت اجتماعی با میزان گرایش به خودکشی (رابطه منفی) وجود داشت. شکست تحصیلی، تجربه طلاق والدین و تجربه سوءاستفاده جنسی نیز از متغیرهای تاثیرگذار در گرایش به خودکشی بودند. این عوامل در مجموع توانستند 1/44 درصد از تغییرات متغیر وابسته (گرایش به خودکشی) را تبیین کنند و 9/55 درصد از واریانس باقیمانده را عوامل دیگری غیر از متغیرهای حاضر در این تحقیق تبیین میکنند.
نتیجهگیری: زمینههای اجتماعی گرایش به خودکشی خصوصا در زمان حاضر بسیار مهم و اثرگذار هستند و باید شرایط لازم برای بهبود آنها فراهم شود.
متن کامل [PDF 499 kb]   (1136 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/4/25 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.